Učiteljska.net Prijava
Prijava
Včlanite se
Včlanite se
Spletna zbornica
Spletna zbornica
Devetka.net
Devetka.net
 
Kazalo
Spletna zbornica
» Iskanje
» Prijava za pregled zasebnih sporočil
» Tvoja podoba
» Seznam članov
» Skupine uporabnikov
» Pomoč
Učna gradiva
» Iščite
» Pregled povpraševanja
Koristno
» Devetka.net
» Izbrana spletna orodja
» Izbrani programi
» Zanimivosti
Informacije
» O Učiteljski.net
» Skrbniki
» Avtorji
» Statistika
» Nagradni natečaji
» Pišite Pišite
» Novice RSS RSS

Sodelujemo
Arnes

Arnes

Učiteljska.net gostuje pri Arnesu.
SIO

SIO

Slovensko izobraževalno omrežje
Učiteljska.net » Pomoč

Pomoč
Splošno
Zakaj ne morem vstopiti?
Zakaj se moram registrirati?
Čemu avtomatska odjava?
Kako odstranim vidnost uporabniškega imena z liste Online uporabnikov?
Pozabil sem geslo!
Registriral sem se, vendar se ne morem prijaviti!
Naenkrat se ne morem več prijaviti!

Uporabniške nastavitve
Kako spremenim svoje nastavitve?
Čas ni pravilen!
Spremenil sem časovni pas, čas pa še vedno ni pravilen!
Mojega materinega jezika ni na spisku!
Kako dodam sliko poleg uporabniškega imena?
Kako spremenim nivo?
Ob kliku na povezavo e-mail uporabnika sem pozvan k prijavi.

Poglavje o objavljanju
Kako objavim novo temo?
Kako uredim ali izbrišem sporočilo?
Kako k objavi dodam podpis?
Kako ustvarim anketo?
Kako uredim ali izbrišem anketo?
Zakaj ne morem dostopati do določenega foruma?
Zakaj ne morem glasovati v anketi?

Oblikovanje foruma in vrste tem
Kaj je BBCode?
Ali lahko uporabim HTML?
Kaj so Smeški?
Ali lahko sporočilu dodam sliko?
Kaj so Obvestila?
Kaj predstavlja Ne prezri?
Kaj so Zaklenjene teme?

Uporabniški nivoji in skupine
Kdo so Administratorji?
Kaj so Moderatorji?
Kaj so Uporabniške skupine?
Kako se pridružim določeni Uporabniški skupini?
Kako postanem Moderator Uporabniške skupine?

Pošiljanje zasebnih sporočil
Ne morem pošiljati zasebnih sporočil!
Nenehno dobivam nezaželena zasebna sporočila!
Od nekoga iz foruma sem prejel vsiljeno (spam) ali žaljivo elektronsko sporočilo!

podatki o phpBB 2
Kdo je ustvaril ta forum?
Zakaj v forumu ni na voljo funkcija X?
Na koga se lahko obrnem glede zlorabe in pravnih zadev povezanih s tem forumom?


Splošno
Zakaj ne morem vstopiti?
Ali si se registriral? Ne? To je povsem resno vprašanje, saj se moraš za prijavo predhodno registrirati. Ti je bil mogoče vstop onemogočen (v tem primeru se ti bo prikazalo ustrezno obvestilo)? Če je bilo res tako, potem se poveži z Administratorjem, ki ti bo povedal vzrok prepovedi vstopa. Če pa ni nič od navedenega, natančno preveri uporabniško ime in geslo, ki si ga vnesel pri prijavi. To so namreč najpogostejši vzroki za nastali problem. Če pa še kljub temu, da ti vstopa ni onemogočil Administrator, ne boš uspel odpraviti problema, se poveži z Administratorjem foruma, saj je možno, da njegove nastavitve niso ustrezne. .
Nazaj na vrh
Zakaj se moram registrirati?
Registriranje ni nujno potrebno. Vse je odvisno od Administratorja foruma oz. od tega, kako je nastavil forum. Brez registracije boš verjetno lahko objavljal in odgovarjal na objave v določenih forumih, na določene (običajno največkrat) pa verjetno ne! Torej, z registracijo boš prišel do dodatnih možnosti (izbira avatarja - podobe, pošiljanje zasebnih sporočil...), ki ti kot gostu (neregistriranemu uporabniku) ne bodo na voljo! Ker ti bo registracija vzela le slabo minutko, ti priporočamo, da jo izvedeš.
Nazaj na vrh
Čemu avtomatska odjava?
Če ob prijavi ne odkljukaš polja Samodejna prijava, boš ostal prijavljen le v času obiska strani. Ta (ne)nastavitev preprečuje zlorabo tvojega uporabniškega računa. Če želiš ostati prijavljen, odkljukaj nastavitev Samodejno prijava. Tega ne priporočamo, če ne dostopaš do strani preko svojega računalnika, ampak od drugod (knjižnice, cyber cafe...). Za vse uporabnike na domačem, svojem računalniku, priporočamo avtomatsko prijavljanje.
Nazaj na vrh
Kako odstranim vidnost uporabniškega imena z liste Online uporabnikov?
V svojem profilu boš našel opcijo Skrij prisotnost. Če jo postaviš na Da, se bo prisotnost kazala le Administratorju in tebi. Obravnavan boš kot skriti uporabnik.
Nazaj na vrh
Pozabil sem geslo!
Brez panike! Ker tvojega gesla ni moč vpogledati, boš dobil novega. Na strani, kjer se prijaviš, klikni na Pozabil sem geslo, ter slediš navodilom, tako da boš v trenutku zopet na zvezi (online)!
Nazaj na vrh
Registriral sem se, vendar se ne morem prijaviti!
Preveri, če vnašaš pravilno uporabniško ime in geslo. Če je tako, potem sta se lahko zgodili dve stvari: - če je vključena opcija 'COPPA support' in si pri registraciji kliknil Sem mlajši od 13 let, potem boš moral slediti navodilom, ki si jih tedaj prejel. Če ni tako, potem je verjetno potrebno tvoj račun aktivirati. Nekateri forumi namreč pred prijavo zahtevajo aktivacijo računov vseh novo registriranih uporabnikov, bodisi s strani Administratorja ali samega uporabnika. To zahtevo si moral zaznati pri sami prijavi. Če si prejel email-elektronsko sporočilo, potem sledi navodilom, če pa sporočila nisi prejel, si verjetno vnesel napačen e-mail naslov. Aktivacija računa je v večini primerov uporabljena za zaščito forumov pred anonimno zlorabo. Če si popolnoma prepričan, da si vnesel pravi e-mail naslov, se skušaj povezati z Adminsitratorjem.
Nazaj na vrh
Naenkrat se ne morem več prijaviti!
Najbolj pogosti razlogi za to so: - vnesel si napačno uporabniško ime ali geslo (preveri elektronsko sporočilo, ki si ga prijel ob registraciji) - Administrator je iz nekega razloga odstranil tvoj račun. Pogosto so nastavitve forumov take, da se po določenih dneh neobjavljanja račun odstrani in s tem zmanjša velikost baze podatkov. Zatoj se ponovno registriraj in vpleti v debato!
Nazaj na vrh

Uporabniške nastavitve
Kako spremenim svoje nastavitve?
Vse tvoje nastavitve (če si registriran) so shranjene v bazi podatkov. V primeru, da jih želiš spremeniti, klikni na povezavo Profil (ponavadi v zgornjem predelu strani, vendar ni nujno tako). Ta drzna poteza ti bo omogočila določitev oziroma spremembo tvojih nastavitev.
Nazaj na vrh
Čas ni pravilen!
Čas ki ga vidiš je skoraj zagotovo pravilen. Tisto, kar ti vidiš, je lahko čas iz drugega časovnega pasa. Če je tako, potem bi bilo dobro, če bi spremenil nastavitve časovnega pasu v svojem profilu in sicer za Slovenijo je ustrezna nastavitev: (GMT + 1:00 ura) Ljubljana, Amsterdam ... Te in ostale nastavitve pa lahko spreminjajo samo registrirani uporabniki. Če torej še nisi registriran, je sedaj zadnji čas, da se registriraš!
Nazaj na vrh
Spremenil sem časovni pas, čas pa še vedno ni pravilen!
Če si prepričan, da si pravilno nastavil časovni pas, čas pa še vedno ni ustrezen, je najverjetneje vzrok v razliki letnih časov (pomlad, poletje, jesen, zima). Ker forum nima vstavljene opcije za pretvorbo časa zaradi letnih časov, je možno, da bo odstopal za 1 uro.
Nazaj na vrh
Mojega materinega jezika ni na spisku!
Razlog tiči v tem, da je za privzeti jezik nastavljen slovenski, saj se v tem forumu uporablja slovenščina.
Nazaj na vrh
Kako dodam sliko poleg uporabniškega imena?
Poleg uporabniškega imena imaš lahko dve slikici in sicer: - prva slikica je povezana s tvojim nivojem, ki se s pridnostjo in pogostostjo objavljanja postopoma zvišuje - pod to pa je lahko večja slikica, avatar, podoba, ki je ponavadi enkratna, pripada samo enemu uporabniku, razen če je izbrana iz galerije. Če je izbira avatarja (podobe) onemogočena, je to pač odločitev Administratorja foruma.
Nazaj na vrh
Kako spremenim nivo?
V splošnem ni moč spreminjati nivoja (pojavi se nad uporabniškim imenom). Večina forumov uporablja nivoje za identifikacijo množičnosti objav posameznega uporabnika ter posebne nivoje za obeležitev posebnih uporabnikov. Prosim, ne zlorabi množičnega objavljanja (brez vsebine) v namen, da bi si pridobil višji nivo, saj bo Moderator ali Administrator v tem primeru znižal število tvojih objav.
Nazaj na vrh
Ob kliku na povezavo e-mail uporabnika sem pozvan k prijavi.
Da, res je! Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo elektronska sporočila uporabnikom foruma. S tem je preprečena uporaba sistema pošiljanja elektronskih sporočil anonimnim uporabnikom!
Nazaj na vrh

Poglavje o objavljanju
Kako objavim novo temo?
Povsem preprosto! Klikni na ustrezen gumb v forumu. Pred objavo pa se je v večini primerov potrebno registrirati!
Nazaj na vrh
Kako uredim ali izbrišem sporočilo?
V primeru, da nisi Administrator ali Moderator foruma, lahko urejaš in brišeš le svoje sporočila. Svoje sporočilo lahko urediš (včasih samo nekaj časa po objavi) tako, da klikneš na gumb Uredi, v desnem zgornjem kotu posameznega sporočila. V primeru odgovora na njegovo sporočilo pa običajni uporabnik ne more več izbrisati objave!
Nazaj na vrh
Kako k objavi dodam podpis?
Pred dodajanjem podpisa, ga je potrebno predhodno vpisati, to pa storiš v svojem Profilu. Ko ga enkrat ustvariš, ga enostavno vključiš v sporočilo s tem, da na obrazcu za oddajo sporočila, dodaš kljukico pred Dodaj podpis. Dodajanje podpisa pa lahko nastaviš tudi kot privzeto (se pravi, da se ta prilepi k vsaki objavi), in sicer tako, da v nastavitvah svojega Profila odkljukaš ustrezeno opcijo. Podpis lahko kasneje (pri vsaki objavi posebej) tudi izključiš.
Nazaj na vrh
Kako ustvarim anketo?
Povsem preprosto, če ti seveda forum to dovoljuje. Ob objavi nove teme ali ob prvi objavi za neko temo, se ti mora v obrazcu prikazati tudi del za izpolnitev podatkov za anketo. Če ga ne vidiš, je opcija za vstavitev ankete onemogočena! Podatke za anketo izpolniš tako, da najprej vneseš Naslov ankete, nato pa vsaj dve opciji za glasovanje. Prav tako lahko omejiš čas zbiranja glasov (0 pomeni neskončno). Seveda pa obstaja tudi zgornja meja števila opcij, ki pa jo nastavi Administrator.
Nazaj na vrh
Kako uredim ali izbrišem anketo?
S tem je tako kot pri objavah. Se pravi da jih lahko ureja le lastnik, Moderator ali Administrator. Za urejanje ankete klikni na gumb uredi pri prvi objavi pod to temo. Ko se glasovanje prične, lahko uredi ali zbriše anketo le Moderator ali Administrator.
Nazaj na vrh
Zakaj ne morem dostopati do določenega foruma?
Dostop do nekaterih forumov je dovoljen samo določenim uporabnikom ali skupini uporabnikov. Za dostop (pregled, branje, objavo...) do teh potrebuješ posebno avtorizacijo, ki ti jo lahko omogoči le Moderator ali Administrator tega foruma.
Nazaj na vrh
Zakaj ne morem glasovati v anketi?
Glasovanje je omogočeno le registriranim uporabnikom (s tem je preprečeno večkratno glasovanje enega uporabnika). Če si registriran in še vedno ne moreš glasovati, potem najbrž nimaš ustreznih dostopnih pravic.
Nazaj na vrh

Oblikovanje foruma in vrste tem
Kaj je BBCode?
BBCode je posebna implementacija HTML-ja, katerega uporaba je omogočena (ali ne) s strani Administrator (lahko jo tudi onemogočiš v obrazcu za vnos sporočila, s tem da pred objavo odkljukaš ustrezno polje). BBCode je sama po sebi zelo podobna HTML-ju (tagi so v oglatih oklepajih [xyz] kar omogoča boljši pregled nad tem kaj in kakšen bo izpis. Za več informacij o tej temi si oglejte dodatno razlago, do katere lahko dostopate tako, da v obrazcu za objavo kliknete na povezavo BBCode (ponavadi se nahaja v drugi vrstici naštetih Možnosti).
Nazaj na vrh
Ali lahko uporabim HTML?
Odvisno od tega ali to Administrator dopušča. Če je njegova uporaba omogočena, boš kmalu spoznal da delujejo le določeni tagi. Prav tako lahko HTML tudi onemogočiš in sicer tako, da pred objavo sporočila odkljukaš polje Onemogoči HTML.
Nazaj na vrh
Kaj so Smeški?
Smeški (Angl.: Smileys, Emoticons) so majhne grafične slike, ki omogočajo, da izraziš določena čustva (Primera>> :) pomeni, da si srečen, :( pomeni da si žalosten ...). Celoten spisek Smejkov lahko vidiš v obrazcu za pošiljanje sporočila.
Nazaj na vrh
Ali lahko sporočilu dodam sliko?
Slike so lahko dodane sporočilom, pri čemer pa prenos slik neposredno na strežnik ni omogočen, ampak v objavo lahko vključiš le slike, ki so shranjene na javnosti dostopnih strežnikih (Primer>> http://www.moj-naslov.net/moja-slikca.gif). Povezave do slik, shranjenih na tvojem računalniku, razen če ni javnosti dostopen strežnik, niso mogoče. Prav tako ni mogoče vključevanje slik, ki so shranjene za avtorizacijskimi mehanizmi (Primer>> Hotmail-ov in Yahoo-jev poštni predal, strani zaščitene z geslom...). Za vključitev slike uporabi bodisi BBCode-ov [img] tag ali ustrezen HTML tag, če je uporaba le-tega omogočena.
Nazaj na vrh
Kaj so Obvestila?
Obvestila so sporočila, ki vsebujejo pomembne informacije, tako da bi jih moral prebrati čimprej. Pojavijo se na vrhu vsake strani foruma, kjer so bila objavljena. Od pravic, ki so zahtevane za objavljanje obvestil je odvisno ali jih lahko objaviš tudi ti! Vse je zopet v rokah Adminstratorja.
Nazaj na vrh
Kaj predstavlja Ne prezri?
Pojavi se na vrhu prve strani foruma, kjer je bilo objavljeno, takoj pod zgoraj omenjenimi sporočili (obvestili). To so ponavadi dokaj pomembne teme, tako da jih je priporočljivo prebrati. Prav tako tudi tu Administrator določi pravice, ki so potrebne za objavljanje teh tem v posameznih forumih!
Nazaj na vrh
Kaj so Zaklenjene teme?
Zaklenjene teme so teme, na katere ni moč odgovarjati. Ankete teh tem se avtomatsko končajo. Zaklenjene so bodisi s strani Adminsitartorja bodisi s strani Moderatorja, ponavadi zaradi različnih razlogov, gotovo pa so vsi tehtni.
Nazaj na vrh

Uporabniški nivoji in skupine
Kdo so Administratorji?
Administrator je uporabnik, ki ima najvišjo stopnjo kontrole nad celotnim forumom (nastavitev pravic, nadzor nad uporabniki, kreiranje uporabniških skupin, določanje Moderatorjev...). Prav tako vključuje vse pravice Moderatorjev posameznih forumov.
Nazaj na vrh
Kaj so Moderatorji?
Moderatorji so uporabniki, katerih naloga je, da dan za dnem bdijo nad dogajanjem v forumu, ki jim je dodeljen. Poleg tega imajo pravico urejanja in brisanja objav, zaklepanja, odklepanja, premikanja, brisanja in deljenja tem forumov, ki jih Moderirajo. Poskrbeti morajo, da uporabniki z objavami ne zaidejo izven teme, zaradi katere je bil forum ustvarjen ter za to, da se objave z žaljivo in neustrezno vsebino čimprej odstranijo.
Nazaj na vrh
Kaj so Uporabniške skupine?
To so skupine, po katerih lahko Administrator razvrsti uporabnike. Vsak uporabnik lahko pripada več skupinam (tu je razlika v primerjavi z ostalimi forumi), vsaki skupini pa se lahko priredijo dostopne pravice. S tem je olajšano delo Administratorju, saj tako lahko hitreje določi Moderatorje foruma ali jim dodeli pravice za dostop do zasebnega foruma....
Nazaj na vrh
Kako se pridružim določeni Uporabniški skupini?
Za pristop k določeni skupini klikni na povezavo Uporabniške skupine, ki se nahaja v glavi strani (ponavadi zgornji del strani), kjer lahko pregledaš tebi vidne skupine. Vpogled v vse obstoječe skupine ponavadi ni mogoč, saj so nekatere zaprte , nekatere pa imajo celo zakrito članstvo. Če je skupina odprtega tipa, lahko zaprosiš za članstvo s klikom na ustrezni gumb. Za zavrnjene prošnje se ne znašajte nad Moderatorjem skupine, saj ima gotovo dobre razloge za zavrnitev.
Nazaj na vrh
Kako postanem Moderator Uporabniške skupine?
Uporabniške skupine ustvari Administrator in so jim prav tako dodeljeni Moderatorji. Če te zanima delo z Uporabniško skupino, o tem obvesti Admninistratorja, ponavadi je dovolj že zasebno sporočilo.
Nazaj na vrh

Pošiljanje zasebnih sporočil
Ne morem pošiljati zasebnih sporočil!
Za to obstajajo trije vzroki, in sicer: - nisi registriran in/ali prijavljen; - Administrator je onemogočil pošiljanje zasebnih sporočil; - Administrator ti je onemogočil pošiljati zasebna sporočila. V zadnjem primeru se poveži s Administratorjem in ga prosi za pojasnilo!
Nazaj na vrh
Nenehno dobivam nezaželena zasebna sporočila!
V prihodnosti bo v sistem pošiljanja sporočil vključena tudi t.i. Ignore lista (seznam naslovov, od katerih ne želimo prejemati sporočil), do takrat pa o problemu, s katerim se srečuješ, obvesti Administratorja foruma, ki lahko posamezniku onemogoči pošiljanje zasebnih sporočil.
Nazaj na vrh
Od nekoga iz foruma sem prejel vsiljeno (spam) ali žaljivo elektronsko sporočilo!
Za nastalo situacijo nam je zelo žal! Obrazec za pošiljanje elektronske pošte vsebuje varnostne točke, preko katerih poskušamo zaslediti uporabnike, ki izrabljajo to storitev. V tem primeru je zelo pomembno, da Administratorju pošlješ celotno kopijo sporočila, še posebej t.i. header (vsebuje podatke o uporabniku, ki ga je poslal). Šele tedaj bo moč ukrepati proti storilcu.
Nazaj na vrh

podatki o phpBB 2
Kdo je ustvaril ta forum?
Ta software je (v nespremenjeni obliki) avtorsko delo phpBB Group. Javnosti je na voljo pod pogoji GNU General Public Licence in se lahko prosto posreduje drugim uporabnikom. Za več informacij obiščite povezavo.
Nazaj na vrh
Zakaj v forumu ni na voljo funkcija X?
Ta software je delo skupine phpBB Group, ki ima zanj tudi licenco. Če mislite, da bi bilo treba dodati kakšno dodatno funkcijo, potem obiščite stran phpbb.com in si oglejte, kaj o tem pravi phpBB Group. Prosimo vas, da na forumu na strani phpbb.com ne objavljate prošenj za nove funkcije. phpBB Group za te namene uporablja sourceforge. Prosimo, da preberete forume in si ogledate, kakšno je naše mnenje glede posameznih funkcij in potem sledite navodilom, ki jih boste dobili tam.
Nazaj na vrh
Na koga se lahko obrnem glede zlorabe in pravnih zadev povezanih s tem forumom?
Obrnite se na Administratorja tega foruma. Če ne najdete njegovega kontaktnega naslova, se obrnite na enega od Moderatorjev in vprašajte, s kom se morate povezati. Če še vedno ne dobite odziva, se obrnite na lastnika domene (do podatkov pridete prek whois lookup). Če forum gostuje na zastonj serverju (npr. yahoo, free.fr, f2s.com, etc.), se obrnite na njihov oddelek za zlorabo storitev. Zavedati se morate, da phpBB Group nima popolnoma nobenega nadzora in zato ne more biti odgovorna za to, kdo uporablja njihov forum. Popolnoma nesmiselno se je povezovati s phpBB Group v zvezi s pravnimi zadevami, ki niso neposredno povezane s stranjo phpbb.com ali njihovim software-om. Če boste vseeno poslali sporočilo phpBB Group o uporabi njihovega foruma, se zavedajte, da boste v najboljšem primeru dobili le kratek odgovor, v večini primerov pa sploh ne boste dobili odgovora.
Nazaj na vrh

Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Pojdi na:  
Na vrh
Bottom left graphics Učiteljska.net © 2003, 2004 Nataša
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional
Bottom right graphics