Učiteljska.net Prijava
Prijava
Včlanite se
Včlanite se
Spletna zbornica
Spletna zbornica
Devetka.net
Devetka.net
 
Kazalo
Spletna zbornica
» Iskanje
» Prijava za pregled zasebnih sporočil
» Tvoja podoba
» Seznam članov
» Skupine uporabnikov
» Pomoč
Učna gradiva
» Iščite
» Pregled povpraševanja
Koristno
» Devetka.net
» Izbrana spletna orodja
» Izbrani programi
» Zanimivosti
Informacije
» O Učiteljski.net
» Skrbniki
» Avtorji
» Statistika
» Nagradni natečaji
» Pišite Pišite
» Novice RSS RSS

Sodelujemo
Arnes

Arnes

Učiteljska.net gostuje pri Arnesu.
SIO

SIO

Slovensko izobraževalno omrežje
Učiteljska.net » Izbrana orodja in programi

Izbrana orodja in programi

Naša rubrika Izbrana orodja in programi je posebno kazalo, v katerega smo zbrali uporabna brezplačna orodja in programe.
Z orodji označujemo spletne strani, s pomočjo katerih si lahko izdelamo naloge po želji in jih kopiramo v svoje dokumente.
Programe si pa lahko naložimo na svoj računalnik in jih uporabljamo neodvisno od povezave v splet. Namenjeni so za izdelavo nalog za učne liste ali pa za neposredno uporabo za učence.


Izbrana orodja


» Izdelava različnih ugank Puzzlemaker
Na spletu lahko z pomočjo tega orodja ustvarimo različne križanke in iskalce besed. Tudi učenci lahko sestavljajo uganke. Orodje je brezplačno (freeware). Potrebujete pomoč? Elektronska prosojnica vas bo popeljala skozi ves postopek.
» Izdelajte kviz na spletu
Pripomoček za izdelavo enostavnih kvizov, ki ga učenci lahko rešujejo na spletu.
» Labirint
Izdelaj labirint po svojih željah. Kopiraj z desnim klikom.
» Neme karte
Izberi deželo (npr. Slovenia), nato klikni na Maps, Slovenia Outline map. Na razpolago so tudi druge karte in zemljevidi.
» Matematika, izdelovanje nalog po meri
Ustvarimo si lahko učne liste po meri.
» Kartice za računanje
Izdelamo si lahko kartice za različne operacije, poljubne velikosti. Uporabimo čarovnika ali pa jih ustvarimo sami.
» Animirana besedila za spletne strani
Pripomoček za animirano besedilo. Ponudite učencem to možnost pri ustvarjanju lastnih spletnih strani.
» Enačbe - Programček za izdelavo učnih listov
Z vstavljanjem poljubnih števil lahko izdelamo svoj učni list ali pa si ustvarimo nove račune za preverjanje znaja ali za utrjevanje. Na voljo so tudi rešitve.
» Osnovne računske operacije - Programček za izdelavo računov
Programček nam pomaga ustvariti dodatne naloge, ki jih potrebujemo za preverjanje ali utrjevanje.
» Računi
Orodje za generiranje računov za dril osnovnih računskih operacij. Izdelamo lahko račune s prehodom ali brez. Ni spletna naloga, le orodje za pomoč učitelju pri pripravi učnega lista.
» Koliko je ura?
Učitelj si lahko naredi učni list po izbiri in ga natisne. Del naslova je lahko v slovenščini, otalo pa pri kipiranju učnih listov lahko prekrijete s svojim naslovom.
» Nepravilni glagoli Irregular Verb Drill
Pripomoček za učenje nepravilnih glagolov. Kviz na spletu je namenjen učencem, učitelj pa si učne liste lahko tudi natisne. Pripomoček za učenje na pamet. "Flashcards" so namenjene memoriranju najpomembnejših nepravilnih glagolov v angleščini. Vsaka stopnja vsebuje dvajset nepravilnih glagolov. Ko si nekaj zapomnimo, lahko tisto kartico odstranimo in se učimo le še tiste, ki jih še ne znamo gladko.
» Različna učna gradiva: kartice, domine, čestitke, spomin
Na strani ponujejo izdelavo različnih kartic, domin, sličic za sestavljanje spomina, sličice za barvanje, učne liste s črtami in sličicami ... Vredno jepobrskati, ponudba je obilna.
» Zmaga.com - portal za spletno pridobivanje znanja
Zmaga.com je spletni portal, na katerem najdete kratke lekcije iz računalništva za razna področja in programe. Podrobni opisi postopkov so nazorno prikazani s slikami in uporabnika vodijo do novega znanja.
» Vse o Power Pointu
Na tej strani lahko najdete veliko usmeritev in pripomočkov za izdelavo Power Point prosojnic. Veliko je brezplačnih predlog in že izdelanih prosojnic za skoraj vse predmete in razrede.
» Skoool - interaktivno učenje
Nekaj zelo dobrih flash animacij na naravoslovne in matematične teme. Priporočam, da si jih snamete in jih lahko uporabljate "offline".
» Izdelava različnih nalog Puzzlemaker Discovery School
Znova obnovljen program, s katerim na spletu lahko izdelate naloge za popestritev pouka. Izdelate lahko križanke, iskanje besed, kriptograme, zmešane besede in še kaj. Potrebujete pomoč? Elektronska prosojnica vas bo popeljala skozi ves postopek.
» Ustvarimo anketni vprašalnik na spletu
Več zadetkov - programi in orodja, nekatera plačljiva, druga brezplačna za ustvarjanje in izpeljavo anket.
» WINK - orodje za snemanje dogajanja na zaslonu
Je brezplačni program za snemanje dogajanja na zaslonu. Ko posnamemo dogajanje, ga lahko obdelamo - brišemo določene kadre, dodamo navigacijo, oblačke z besedilom ...
» Snemite video na svoj računalnik - RealPlayer
S pomočjo brezplačnega programa lahko naložite video na svoj računalnik, organizirate in predvajate glasbo, video in slike.
» Snemalec zvoka Audacity
Program za snemanje zvoka. Uporaben za snemanje navodil, kot pripomoček za učenje jezika ...
» Izdelava poučnih iger
Spletna stran ponuja izdelavo različnih iger, ki jih lahko uporabimo kot motivacijo ali za utrjevanje in ponavljanje učne snovi. Igre lahko uporabimo tudi pri spoznavanju okolja, slovenskem jeziku ali matematiki.
» Izdelava spletnega vprašalnika - ankete
Izdelajte anketni vprašalnik. Izberite med večimi tipi vprašanj (izbira večih odgovorv, ocenjevanje, spustni seznami in drugo). Preverite odgovore na svoja vprašanja, uredite statistiko.
» Risarski program Paint Net
Program je brezplačen, zelo kvaliteten. Ima čudovito opcijo odstranjevanja ozadja pri sličicah, ki jih uporabljamo za svoje učne liste. Za dodatne informacije, pišite na info@uciteljska.net
» Izdelajte preprost kviz na spletu
S pomočjo priročnega orodja lahko ustvarite preprost kviz.
» Od kod izhajamo?
Geni je spletna stran za gradnjo družinskih debel in povezovanja družinskih članov. Na enostaven način, z veliko možnosti različnega oblikovanja in dodajanja podatkov, je prijazen pripomoček.
» Gaea+ - navigacijsko orodje
Orodje Gaea+ je uporabno na številnih področjih. Med najpomembnejšimi lastnostmi omenimo: zmožnost realističnega prikaza prostora, preprosta uporaba in potovanje po prostoru, umeščanje poljubnih zbirk informacij v prostor, možnost prikaza podatkov v realnem času, možnost prilagoditev in nadgradenj po meri naročnika.
» Nice Translator
Soliden prevajalnik za osnovne in morda tudi malo bolj zahtevne prevode iz angleščine v slovenščino in obratno.
» Glasbena notacija - zapis not
Preprost in uporaben programček za glasbeno notacijo (zapis not in teksta). Znake in note vstavljaš z miško, pod notnim črtovjem pa lahko vpišeš ustrezen tekst.
» Raznovrstne naloge za učenje angleščine
Zelo razgibana spletna stran za učenje angleščine. Portal skriva različne naloge, pripomočke za sestavljanje nalog, že narejene naloge, ki so jih prispevali učitelji praktiki. Stran je zanimiva tako za učence kot za učitelje.
» Spletni slovar
Cilj: Omogočiti vsem uporabnikom brezplačen dostop do velike zbirke podatkov, katere lahko tudi sami urejajo - popravljajo napačne prevode, dodajajo nove ...
» Orodje za tombolo
Orodje v Excelu za izdelavo tombolskih kartic. Namen: utrjevanje hitrega branja, prepoznavanja besed, številk. Učencem razdelite listke. Določite učenca, ki bo klical. Ko posamezen učenec besedo najde, naj jo obkroži ali prečrta ali prekrije. Tisti, ki ima prvi obkrožene vse besede v vrstici, je zmagal. Isto tombolo uporabite lahko večkrat, saj učenci dobijo vsakokrat drug listek.
» Brez knjige (prosto dostopna zbirka nalog in orodje za pripravo testov, kvizov …)
Zbirka nalog vsebuje vaje za matematiko (te so najbolj obsežne), geografijo, kemijo, biologijo, angleščino, nemščino, španščino in francoščino.

Orodje za učitelje pa omogoča pripravo lastnih testov oziroma kvizov za vse predmete. Pri pripravi so učitelju na voljo že pripravljene naloge, uporabi lahko teste iz javne knjižnice testov, ali pa naloge sestavi sam. Učitelj se mora najprej registrirati (to vzame približno 2 minuti časa) in takoj nato že lahko začne z uporabo.

Največja pridobitev za učitelja, ki uporablja teste pripravljene z orodjem Brez knjige, je podrobna povratna informacija o uspešnosti reševanja za vsakega posameznega učenca. Ta je na voljo v opisni in grafični obliki, kar tudi kaže tale primer (klik, PDF).

Na voljo so tudi podrobna navodila za pripravo lastnih vaj (klik).

Nekaj primerov testov za:
Za spremljanje znanja poštevanke s pomočjo orodja Brez knjige, je v javni knjižnici testov na voljo že pripravljen test. Oglejte si navodilo (klik), kako ta test dodelite vašim učencem.
» MES ENGLISH
Orodje za izdelavo učnih listov, interaktivnih nalog, pripomočki za izdelavo različnih zabavnih in poučnih nalog. Navodila so v angleščini. Dovolijo nam uporabo vsega gradiva, ki je na razpolago pod pogojem, da jih uporabljamo le za svoje delo. Uporabno za poučevanje angleškega jezika, lahko pa ustvarjamo tudi naloge za druge predmete.
» Izdelava video posnetka dogajanja na zaslonu
Brezplačna verzija programa za posnetke z namizja. Posnemite svoj zaslon, podprite video z glasovnim posnetkom. Video lahko prispevate na Učiteljsko.net, na YouTube ali na kakšno drugo spletno stran. Shranite ga lahko v Flashu ali AVI. BB Express ima funkcijo snemanja in predvajanja, nima pa funkcij za urejanje in izboljšanje snemanja. Komentar snemamo istočasno kot zaslon s pomočjo mikrofona ali drugega vira. Idealno za kratke posnetke uporabe posameznega programa ali navodil učencem.
» TESTMOZ - Izdelava kvizov na spletu
Testmoz je generator testov, ki omogoča štiri vrste vprašanj, samodejno razvrščanje, zelo preprost vmesnik in podrobna poročila o opravljenem testu. Testmoz je brezplačno orodje in ne zahteva registracije ne za vas ne za učence. Ustvarite lahko popolnoma funkcionalen test v približno eni minuti. Prepričajte se!

Izbrani programi


» Države in glavna mesta Evrope, Azije, Amerike
Brezplačni programčki ter igrice na spletu.
» Ščiti, grbi vitez in heraldika
Ščiti, vitezi in heraldika je brezplačen program, s katerim si lahko otroci sestavijo svoj ščit in grb. Program nudi veliko tradicionalnih oblik, ter pravila heraldike.
» Uporabni programčki (130)
Programi so brezplačni. Lahko si jih naložite z osebno uporabo ali za uporabo v šolah. Prepovedano jih je prodajati ali kako drugače razpečavati.
» Ustvarite igrico za utrjevanje branja
Štiri različne igrice za utrjevanje branja. Ko igrico prilagodimo svojim potrebam, jo namestimo na računalnik in jo igramo z brskalnikom. Učitelj lahko sam vpiše besede. Nerodno je le to, da so navodila za reševanje v angleščini.
» Hot Potatoes, domača stran
Vsebuje šest aplikacij, ki vam omogočajo ustvarjanje interaktivnih spletnih nalog; kvizov, križank, naloge ujemanja, dopolnjevanja, mešanih stavkov ali besed, naloge urejanja in dopolnjevanja. Hot Potatoes ni brezplačen, lahko pa ga uporabimo za ustvarjanje nepridobitnih aplikacij za pedagoško delo. Aplikacije morajo biti objavljene na spletu, da so na razpolago tudi drugim. Ostali uporabniki morajo licenco plačati. Preverite na Half-Baked Software Website. Za uporabo se morate registrirati.
» Programi za izdelovanje učnih listov
Programi za izdelovanje učnih listov za preverjenje, utrjevanje in ocenjevanje znanja na temo obvladovanja osnovnih računskih operacij
» Izdelava križank (spletne in navadne)
Program je brezplačen. Z njim lahko izdelate priložnostne ali bolj zahtevne križanke za objavo na spletu ali za izdelavo učnega lista.
» Mouse Trainer
Majhen program, ki pomaga usvojiti tehniko dela z miško. Vsebuje napotke za delo ter vaje. Govori slovensko!
» Elektronski globus - program
Elektronski globus s satelitskimi posnetki. Google Earth je brezplačna aplikacija, ki uporabniku omogoča pogled na večino svetovnih mest. Tudi Ljubljana je natančno fotografirana. Učitelji geografije lahko zanimirajo svoje učence tako, da ti poizkušajo najti svoj blok oziroma hišo. Omogoča tudi natančno iskanje mest z možnostjo 3D pogleda na zgradbe nekaterih večjih svetovnih mest (npr. New York). Veliko veselja pri igranju in raziskovanju!
» Wink - program za izdelavo filmčkov
Z Winkom izdelamo predstavitve ali navodila za uporabo programov oz. postopkov na računalniku. Tako izdelamo filmček formata Flash (prikazati ga zna večina brskalnikov), ki ga lahko dodatno opremimo z besedilnimi in zvočnimi komentarji ali razlago. Program je brezplačen.
» Izdelajte si družinsko drevo
Brezplačni program nam omogoča izdelati svoje družinsko drevo na zanimiv in zabaven način. Primerno za različne dodatne dejavnosti.
» Program za snemanje slik in videov JING
S programom, ki je vedno pripravljen v ozadju, lahko posnamete in pošljete slike ali posnetke s svojega zaslona. Uporaba je enostavna. Program je brezplačen.
» Osnovne računske operacije
Igro se z lahkoto naložite na računalnik. Navodila so sicer v angleščini, vendar so enostavna. Program je brezplačen.
» Brezplačni program za tiskanje v PDF
Programi za pretvarjanje v .pdf dokumente so navadno dragi in imajo strašno veliko različnih možnosti, ki jih pa niti ne potrebujemo. Program doPDF free pdf converter 7.1.349 pa poskrbi za enostavno pretvarjanje naših dokumentov v .pdf brez posebnih muk.
» Spletna stran za animirana besedila
Nekaj uporabnih programov za izdelavo animiranega obvestila (Flash Banner Maker) , znaka za svojo skupino ali razred (Logo Maker), ali izdelavo animiranega albuma (Image Scroller). So sicer plačljivi, vendar jih lahko brezplačno uporabljate 30 dni. Brezplačen pa je program za izdelavo albumov.
Na vrh
Bottom left graphics Učiteljska.net © 2003, 2004 Nataša
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional
Bottom right graphics