Učiteljska.net Prijava
Prijava
Včlanite se
Včlanite se
Spletna zbornica
Spletna zbornica
Devetka.net
Devetka.net
 
Kazalo
Spletna zbornica
» Iskanje
» Prijava za pregled zasebnih sporočil
» Tvoja podoba
» Seznam članov
» Skupine uporabnikov
» Pomoč
Učna gradiva
» Iščite
» Pregled povpraševanja
Koristno
» Devetka.net
» Izbrana spletna orodja
» Izbrani programi
» Zanimivosti
Informacije
» O Učiteljski.net
» Skrbniki
» Avtorji
» Statistika
» Nagradni natečaji
» Pišite Pišite
» Novice RSS RSS

Sodelujemo
Arnes

Arnes

Učiteljska.net gostuje pri Arnesu.
SIO

SIO

Slovensko izobraževalno omrežje
Učiteljska.net » Seznam forumov » Kako iščem svoj sir v labirintu šolstva

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
29. Smo učitelji res lahko avtonomni?
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Razredničarka Miša
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 24. nov 07, sob, 0:01
Sporočila: 193
Kraj: Slovenska devetletka

SporočiloObjavljeno: sreda, 26.03.2008, 22:56    Naslov sporočila: 29. Smo učitelji res lahko avtonomni? Odgovori s citatom

Včasih me res razjezi, ko poslušam, da smo učitelji avtonomni v svojih odločitvah Evil or Very Mad

Vprašam se, v čem pravzaprav?! Embarassed

Učni načrti predpisujejo, kaj morajo učenci v določenem razredu ali triletju osvojiti. Na osnovi tega pripravim letno delovno pripravo, ki mora vsebovati predpisane vsebine in dejavnosti. Predvidim preverjanja, kriterije in ocenjevanja znanja ter dneve dejavnosti. Izberem učbenik za katerega verjamem, da mi bo najbolj v pomoči. Krasno, popolnoma sem lahko avtonomna!

Septembra pričnem s poukom. Spoznam svoje učence. Potem pa vsako leto znova ugotovim, da me ves čas preganjajo pravilniki in zakoni. Moja avtonomija se razblini kot milni mehurček. Spreminjam se v uradnika!!!

Delati moram v skladu z letno pripravo. Ugotovim, da učenci tistih vsebin, za katere sem avgusta načrtovala, da jih bodo osvojili v 10 urah, lanski so jih brez težav, niso osvojili. Kaj zdaj? Priprave se morajo ujemati z letno pripravo... Moram dobiti tri ocene, še prej pa preveriti in utrditi znanje učencev, ki niso prav nič krivi, da so drugačni, kot lanski učenci. Prav mi je, kaj sem pa tako avtonomno načrtovala!

Izkaže se, da učbenik v praksi ni ravno tako krasen, kot sem menila, da bo. Uporabljati ga moram tri leta, šele potem ga lahko zamenjam. Sama sem kriva. Čisto avtonomno sem ga izbrala.

Pojavi se zanimiva ponudba za kulturni dan, vendar ni bi planiran, ker avgusta o njej ni bilo ne duha ne sluha. Odpade!
Načrtovala sem zimski športni dan pa nam vreme ni naklonjeno, snega ni, kar naenkrat je tu april. Odpade! Piši, utemelji, zakaj dan dejavnosti ni bil izveden...

Učenec slabo razume kar prebere, pri zapisovanju dela ogromno napak, njegove povedi so skromne in polne napak, pravzaprav še ni osvojil stavčne strukture, zato ga razvrstim v 1. novo. Starši želijo naj bo v tretjem, zato bo pač v tretjem. Avtonomija?

Že med letom ugotavljam, da učenec ne dosega minimalnih standardov, Starše opozarjam, da so težave resne in da bi bilo potrebno otroku pomagati, nudimo mu vso možno učno pomoč pa vseeno ne gre. Predlagam, da razred ponavlja, ker bo le tako nadoknadil primanjkljaje v znanju. Starši se ne strinjajo, do sedmega razreda učenci praviloma ne ponavljajo razreda, zato ga pač moram "spraviti" naprej. Avtonomija?

Učenec med poukom telefonira in namerno krši šolski red. Telefona mu ne smem odvzeti, iz učilnice ga ne smem poslati...Se mu baje lahko kaj zgodi, telefon pa je njegova lastnina! Avtonomija?

Ne vem, morda le ne razumem v čem je avtonomija učiteljev?! Jaz se počutim tako preklemansko odvisna in utesnjena, ker si ne dovolim kršiti zakonodaje. Kaj pa vi menite, smo učitelji lahko avtonomni, ne da bi kršili veljavno šolsko zakonodajo?!

Prav lepo vas pozdravljam v pričakovanju konstruktivne debate!
_________________
Razredničarka Miša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
matka
Vešč uporabnik


Pridružen/-a: 26. maj 07, sob, 11:21
Sporočila: 6

SporočiloObjavljeno: četrtek, 27.03.2008, 8:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kakor obračam, pa obračam, vseeno smo avtonomni. Saj si sama napisala vse polno odločitev, ki si jih sprejela sama! Laughing
Zdaj pa resno: Morda pa bi nam kdo od bolj odgovornih razložil, specificiral, po točkah povedal, kaj pomeni "učiteljeva avtonomija".
Po drugi strani pa mislim, da je verjetno zelo veliko odvisno od ravnatelja. Torej, če imaš srečo in ve, da je tvoje delo, opravljeno točno po točkah, nekaj silno nekoristnega, potem si lahko vsaj malo avtonomen.
Pa verjetno je tudi velika razlika med posameznimi obdobji v zgodovini učiteljevanja. Nekaj časa so jih pošiljali, kamor so hoteli, nekaj časa so morali delati po pet minut natančno, nekaj časa so dovoljevali, da smo si prilagajali delo, potem pa se je po pikicah in stopničkah začela avtonomija zmanjševati, oz ožati. Zdaj smo stisnjeni, po moje samo korakec pred koncem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Učiteljska.net » Seznam forumov » Kako iščem svoj sir v labirintu šolstva Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
V tem forumu ne moreš dodajati novih tem
V tem forumu ne moreš odgovarjati na teme
V tem forumu ne moreš urejati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš brisati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš glasovati v anketi
Na vrh
Bottom left graphics Učiteljska.net © 2003, 2004 Nataša
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional
Bottom right graphics