Učiteljska.net Prijava
Prijava
Včlanite se
Včlanite se
Spletna zbornica
Spletna zbornica
Devetka.net
Devetka.net
 
Kazalo
Spletna zbornica
» Iskanje
» Prijava za pregled zasebnih sporočil
» Tvoja podoba
» Seznam članov
» Skupine uporabnikov
» Pomoč
Učna gradiva
» Iščite
» Pregled povpraševanja
Koristno
» Devetka.net
» Izbrana spletna orodja
» Izbrani programi
» Zanimivosti
Informacije
» O Učiteljski.net
» Skrbniki
» Avtorji
» Statistika
» Nagradni natečaji
» Pišite Pišite
» Novice RSS RSS

Sodelujemo
Arnes

Arnes

Učiteljska.net gostuje pri Arnesu.
SIO

SIO

Slovensko izobraževalno omrežje
Učiteljska.net » Seznam forumov » Kako iščem svoj sir v labirintu šolstva

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
32. Učitelji podrite ograde!
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Se vam zdi prav, da ne morete pokukati v vsako spletno učilnico ZRSŠ?
Zdi se mi prav.
0%
 0%  [ 0 ]
Ne zdi se mi prav.
100%
 100%  [ 4 ]
Mi je popolnoma vseeno.
0%
 0%  [ 0 ]
Skupaj glasov : 4

Avtor Sporočilo
Razredničarka Miša
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 24. nov 07, sob, 0:01
Sporočila: 193
Kraj: Slovenska devetletka

SporočiloObjavljeno: ponedeljek, 12.05.2008, 16:15    Naslov sporočila: 32. Učitelji podrite ograde! Odgovori s citatom

Učitelji smo bili tisti ljudje, ki smo si pred devetletko še lahko privoščili, da smo, ko so se zaprla vrata učilnice, kaj naredili tudi po svoje. Hitro se je pokazalo, kdo dela dobro, starši in učenci so to znali opaziti. Z nivojskim poukom in nujnostjo, da se učne vsebine istočasno in skorajda identično obravnava v vseh oddelkih hkrati, je »delo po svoje« praktično izumrlo.

Ker pa uspešno delo, ni bilo nikoli kaj posebno nagrajeno, se učitelji pogosto počutimo opeharjene. Žalostno dejstvo je, da prizadevnemu dodatnemu delu navkljub, petega v mesecu prejmeš enako plačo, kot tisti učitelj, ki ne naredi niti učne priprave, kaj šele kaj dodatnega.
Pa ne gre zato, da bi delal le za denar ali za točke, kar nam nekateri želijo očitati, je pa hudo negativen vpliv na učiteljevo motivacijo. Še sreča, da nas znajo nagraditi učenci in starši! Učitelji že vemo kako. (Tistim, ki niste učitelji, naj prišepnem le, da to že dolgo niso več jajčka pa klobase ali modre kuverte. So sijoče očke, navihani pogledi, stiski, pozdravi in še kaj…)

Zato ni presenetljivo, da se dogaja, da tisti učitelji, ki porabijo ure in ure svojega prostega časa, da pripravijo krasne ure, vse skupaj lepo pospravijo in tega niso pripravljeni deliti. Tako vsaj malo nahranijo in potolažijo svoj prizadet Ego.
Tega osebno sicer ne odobravam in niti ne obvladam (nenazadnje sem članica Učiteljska.net), razumem pa motive: » Če sem jaz žrtvovala cel vikend in nisem šla z družino na izlet, pa naj ga še moja draga kolegica…«
In nastale so ograje in z njimi posledično tudi zaplankanost.
Nekateri odlični učitelji s(m)o v svoji prizadetosti in vnemi postavljanja ograd pozabili pustiti kakšna vrata v svet. To je slabo!

Zunanji opazovalci nam zato pogosto očitajo vrtičkarstvo in ozkost. Pa ne le zunanji! Nazadnje sem ta očitek slišala na okrogli mizi na mednarodni računalniški konferenci SIRIKT 2008. Udeležencem, nam učiteljem in oblikovalcem e-gradiv, je gospod zaposlen v šolstvu na državnem nivoju zelo birokratsko očital, da bi mi delali samo za točke in če se splača. Da nismo pripravljeni sodelovati in deliti. Pa, da se nismo pripravljeni vključiti v razvoj in informatizacijo. Da bi se morali odpreti in dati od sebe vse in še več. Ne pa, da le stokamo!
To me je resnično prizadelo! Ker praviloma ni res, ker enostavno ne moreš tako posploševat. In prepričana sem, da tudi on želi pošteno plačilo za pošteno delo.

Potem pa sem danes hotela vstopiti v spletno učilnico ZRSŠ in ugotovila, da potrebujem geslo – ključ za vpis. A se hecate?! Kaj neki v njih je takega, da bi bil potreben ključ? Saj ne vem, naj se razburjam ali smejem! No, učitelji, vi pa le odprite svoje učilnice ali vsaj kaj prispevajte…

Kaj pa vi menite o tem? Mi zna kdo pojasniti, zakaj ne more učitelj v vse spletne učilnice ZRSŠ? Saj so v njih stvari namenjene učiteljem, mar ne?

Prav lep pozdrav
_________________
Razredničarka Miša


Nazadnje urejal/a Razredničarka Miša ponedeljek, 12.05.2008, 21:46; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Kaja
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 18. apr 05, pon, 17:18
Sporočila: 225
Kraj: Slovenj Gradec

SporočiloObjavljeno: ponedeljek, 12.05.2008, 21:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prvi odgovor: Včasih se mi zdi, da je namesto timskega duha zavel po šolah parazitski.

Drugi odgovor: Mi moramo vsa gesla za zavod dobiti na novo, ker jih pač v enem letu neuporabe pozabiš.
Učilnica je pa zaprta zato, da "psi laju na karavane, a karavane prolaze". Lani smo govorile same sebi, zaprto za javnost. Učitelji se naj zlajajo, potem pa delajo tako, kot hočemo mi - šefi, kriva za vse posledice pa bi bila stroka - učitelji, ker niso nič rekli, saj nihče drug ni vedel nič. V naši učilnici so nas popolnoma pustili na miru in nismo dobile nobenega odgovora z vrha. Samo od daleč so nas opazovali - in zato dobili plačo.
Še dobro, da so se našli posamezniki, ki so vse skupaj dali v časopise in v javnost.
Sprememb učnega načrta nismo dočakali.

Lp od KJ
_________________
Lp od Kaje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Razredničarka Miša
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 24. nov 07, sob, 0:01
Sporočila: 193
Kraj: Slovenska devetletka

SporočiloObjavljeno: ponedeljek, 12.05.2008, 21:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Crying or Very sad iskreno si želim, da obstaja kakšen pametnejši razlog, kot ga navajaš.
Sama namreč še vedno upam, da bomo učitelji praktiki kljub strašanski skrivnostnosti učilnic, lahko s sodelovanjem in predlogi v spletnih učilnicah študijskih skupin vsaj kanček vplivali na pozitivne spremembe...

Se beremo!
_________________
Razredničarka Miša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Kaja
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 18. apr 05, pon, 17:18
Sporočila: 225
Kraj: Slovenj Gradec

SporočiloObjavljeno: torek, 13.05.2008, 5:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lani nam je uspelo vplivati na spremembe, kljub zaprtosti učilnic. Kaj se bo letos tam dogajalo pa pravzaprav še ne vem, ker še nisem bila tam (gesla).

Bi pa bilo prav, da bi imeli vpogled v dogajanje v drugo triado in tretjo tudi učitelji prve triade in obratno, če se od nas že pričakuje vertikalna povezanost šole in pouka.

Ali si vprašanje naslovila na Zavod za šolstvo? Kakšen je bil odgovor?

Lp od KJ

Včerajšnji odgovor je bil izbruh zaradi spomina na preteklo leto, ko sem pisala v zavodovi učilnici sama sebi (na učiteljski se administrator takoj vkluči v dogajanje, če so vprašanja).
_________________
Lp od Kaje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
admin
Administrator


Pridružen/-a: 23. jan 03, čet, 15:55
Sporočila: 1335
Kraj: Lj

SporočiloObjavljeno: torek, 13.05.2008, 8:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole z učilnicami tudi mene boli. PO eni strani se govori o odprtosti in možnosti, da se s pomočjo interneta lahko vsak uči, po drugi strani je vse zaprto in zaplankano, kot pravi Miša.
Mene pa je na SIRIKT-u zbodlo tudi predavanje kolega, ki je razlagal, kakšen naj bi bil portal, namenjen učiteljem, novejša različica SIO. Potem ko bi to že bilo postavljeno (zamisel je sicer enkratna- vendar, kdo bo to izvajal in kdo bo to plačal?) pa bi začeli ocenjevati tudi tisto strašno količino gradiv, ki so ga že objavili učitelji na različnih portalih v Sloveniji.
Kdo bo to ocenjeval? Kdo ga bo plačal? Zakaj? Kaj niso ti učitelji že diplomirali in so strokovnjaki na svojem področju? Zaupali smo jim cele genearcije otrok, postavili pravila, po katerih naj delajo, da bo prav, zdaj pa bi bili tisti, ki so pripravljeni deliti, izpostavljeni ocenjevanju! Če bi se to vedelo od vsega zaetka, najbrž še teh gradiv ne bi imeli. Tako pa nam samo nekaj obljubljajo. In ko že postavijo učilnice, moraš prositi za gesla. In ko imajo končno nek forum, se zgodi točno to, kar pravi Kaja: lajaš v prazno, in ne veš niti ali so tisti "zgoraj" sploh znali odpreti forum? Glede na skromnost odziva ...
Občudujem vse kolege in kolegice, ki so bili pripravljeni svoje delo deliti. Da pa bi jih nekdo naknadno ocenjeval, hkrati pa ta isti ne dovoli vstopa v svoje izdelke ... tu se pač vse neha!
_________________
Lep pozdrav, Nataša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Razredničarka Miša
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 24. nov 07, sob, 0:01
Sporočila: 193
Kraj: Slovenska devetletka

SporočiloObjavljeno: torek, 13.05.2008, 9:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... in potem človeka počasi mine Sad .

Zakaj bi delali? Da bi nas kritizirali? Zakaj bi se trudili, če tega nihče ne opazi? 5. v mesecu bomo prejeli enako plačilo, ne glede na dodaten trud, ideje in voljo.
Morda bi bilo res pametneje prebiti lepe dneve z družino, kot "lajati v prazno" v omejenem - za javnost zaklenejenem virtualnem prostoru.

Jaz bom sicer vztrajala, zaradi sebe in učencev Wink in nikogar drugega. Tudi sodelovati v spletni učilnici bom poskusila, vendar zagotavljam, da bom vztrajala samo v primeru, da bo odziv tutorja in tak, kot si ga učitelji zaslužimo!

Vse bolj se mi zdi, da govorjenje o tem, da družba potrebuje kritične učitelje, razmišljujoče praktike ni čisto skladno z odnosom do nas. To pa lahko spremenimo le mi, vprašanje je kako. Evil or Very Mad

Lep sončen pozdrav
_________________
Razredničarka Miša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Učiteljska.net » Seznam forumov » Kako iščem svoj sir v labirintu šolstva Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
V tem forumu ne moreš dodajati novih tem
V tem forumu ne moreš odgovarjati na teme
V tem forumu ne moreš urejati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš brisati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš glasovati v anketi
Na vrh
Bottom left graphics Učiteljska.net © 2003, 2004 Nataša
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional
Bottom right graphics