Učiteljska.net Prijava
Prijava
Včlanite se
Včlanite se
Spletna zbornica
Spletna zbornica
Devetka.net
Devetka.net
 
Kazalo
Spletna zbornica
» Iskanje
» Prijava za pregled zasebnih sporočil
» Tvoja podoba
» Seznam članov
» Skupine uporabnikov
» Pomoč
Učna gradiva
» Iščite
» Pregled povpraševanja
Koristno
» Devetka.net
» Izbrana spletna orodja
» Izbrani programi
» Zanimivosti
Informacije
» O Učiteljski.net
» Skrbniki
» Avtorji
» Statistika
» Nagradni natečaji
» Pišite Pišite
» Novice RSS RSS

Sodelujemo
Arnes

Arnes

Učiteljska.net gostuje pri Arnesu.
SIO

SIO

Slovensko izobraževalno omrežje
Učiteljska.net » Seznam forumov » Kako iščem svoj sir v labirintu šolstva

Objavi novo temo   Odgovori na to temo
48. Učenje brez prisile
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Razredničarka Miša
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 24. nov 07, sob, 0:01
Sporočila: 193
Kraj: Slovenska devetletka

SporočiloObjavljeno: ponedeljek, 13.04.2009, 15:15    Naslov sporočila: 48. Učenje brez prisile Odgovori s citatom

Krasna stvar! Samo v praksi ga je malo težje izvesti, ker... No, večina nas pač deluje tako, da naredimo zadeve, če nas vsaj malo prisilijo. Notranja motivacija je pravzaprav (vse)bolj teoretičen pojem, v življenju, če priznamo ali ne, nekako vsi pričakujemo nagrado: boljšo službo, boljšo plačo, boljše možnosti za izbiro študija, štipendijo... Znanje kljub hudi želji, da bi temu bilo tako, še vedno ni cenjeno. Zanj v trgovini ne dobimo prav ničesar, prav tako ti znanje v trenutnem stanju v družbi še vedno ne zagotovi službe. Bolj učinkovite so veze in poznanstva. Žal...

Potem se pač ne gre čuditi, da je pri otrocih zadeva še malo bolj komplicirana! Prejšnji teden je v moji učilnici tovrstno učenje izgledalo, kot misija nemogoče. Niti to, da smo pridobljeno znanje zdaj morali oceniti - zunanja motivacija - ni povzročalo sprememb pri učenju. So bile ocene pač nižje, kot bi lahko bile. Dejstvo: s tem sem se obremenjevala jaz, učenci pa niti malo!

Res je pomlad ampak, če bomo upoštevali vse bolj ali manj resne vplive raznih počitnic in praznovanj, lune in letnih časov potem najbolje, da pouk, naj bo kakršenkoli, ukinemo.
Vse bolj opažam, da sta šola in pouk tudi v očeh staršev vse bolj prostočasna dejavnost. Pomembnejši so razni tečaji, tekmovanja, statusi in nenazadnje dopusti v času pouka.
Ali tudi vi opažate, da je mnogo pomembnejše tisto kar starši plačajo? Za nič na svetu ne bodo priznali, da so otroci pravzaprav hudo obremenjeni s tem. Učitelje ves čas prepričujejo, da s šolo, ker je tako hudo zahtevna. Je, vendar nič bolj kot nekoč!

Glede na to, da mi je ideja učenja brez prisile všeč in me vse bolj izziva, razočarana ugotavljam, da o tem v teoriji težko kaj najdemo. Povsod se stvar nadaljuje od: "Učence motiviramo, potem pa..."

Povsem resno se sprašujem, zakaj na to temo ni več gradiv. Morda se motim, vendar se mi zdi, da pedagogi od kar obstaja izobraževanje, ne delamo drugega, kot iščemo čudežne dejavnosti, ki bi učinkovito delovale na učenje in znanje. To, da prektiki tega nekako ne utegnemo, mi je vse bolj jasno, zakaj nam pri tem ne pomagajo teoretiki?!
Prav žalostna slika se namreč pokaže, ko Učenje brez prisile vtipkamo v iskalnik. Ni panike, vse pasje šole ga poznajo.
Kaj pa naša stroka? A morda kdo ve, zakaj je temu tako? Kakšen predlog, kako bi to lahko spremenili?!

Prav lep pozdrav
_________________
Razredničarka Miša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Kaja
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 18. apr 05, pon, 17:18
Sporočila: 225
Kraj: Slovenj Gradec

SporočiloObjavljeno: ponedeljek, 13.04.2009, 20:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zadela si me v sredino srca. Predvsem kot mamo. Mogoče ti ne bo všeč, kar bom napisala v nadaljevanju.
Sin je krasno notranje motiviran za šolo. Zakaj? Ker vse razume takoj, ker je zaradi tega uspešen, pohvaljen, za to dobiva lepe ocene, doma mu damo mir, ker je vse v redu, je samostojen, sam dela seminarske naloge, raziskovalne naloge, sam se uči in nauči ...
Hčerka na drugi strani pa sploh nima nobene notranje motivacije za šolo. Ker ji ne gre takoj v glavo kot se to želi v šoli, ker se je zaradi tega z njo potrebno v šoli malo več truditi z njo, da kaj razume, ji povedati drugače kot ostalim, zaradi tega seveda ni pohvaljena za svoje dosežke, ne dobiva lepih ocen (čeprav je v tretjem in si že služijo ocene v obliki števila zvezdic, kar pretvoriš v pisno oceno) in se potem doma ubadam z dodatno razlago, ubadamo se z motivacijo, da ocene niso vse, ker je glede na sebe odlično rešila test, s trudom, ki ga je vložila, ker v šoli ji to nobeden ne pove - zopet ni znala za pet. Piše lepo, a tako počasi, zdaj piše hitro, a kaj ko tako grdo ...Ne boste verjeli, ji pa leži glasbena. Individualen in individualiziran pouk, ki ga tam izvajajo, pohvala, nastopi, profesionalen odnos do nje kot osebe, prilagajanje njej ... Na začetku sem tudi za glasbeno sedela zraven nje kot sem to navajena v OŠ. Dokler nisem ugotovila, da jo tam pripravijo na nastop. Uspeh, ki ga v šoli ne doživi pogosto, ker ni bleščeča učenka, v šoli ni možnosti za nastope, kjer uživa in bi lahko nekaj pokazala. Res pa, da glasbeno na žalost plačujemo in ni zastonj. Za našo punco je glasbena psihoterapija za njeno samozavest.
_________________
Lp od Kaje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Razredničarka Miša
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 24. nov 07, sob, 0:01
Sporočila: 193
Kraj: Slovenska devetletka

SporočiloObjavljeno: torek, 14.04.2009, 7:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Embarassed Embarassed Embarassed, oprosti. Nikakor ne bi smela takole posploševati!

Ne velja za vse učence, še manj za vse starše. Skbi pa me, da je takih, ki šolo postavljajo nekam v ozadje vse več. Ali pa se to dogaja le pri nas?

Večji problem se mi zdi to, da je na temo učenja brez prisile premalo podpore s strani stroke. Zdi se mi, da od učiteljev, nenazadnje tudi otrok in staršev pričakujejo samo dobre rezultate Sad.

Prav lep pozdrav
_________________
Razredničarka Miša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
admin
Administrator


Pridružen/-a: 23. jan 03, čet, 15:55
Sporočila: 1334
Kraj: Lj

SporočiloObjavljeno: torek, 14.04.2009, 8:52    Naslov sporočila: Re: 48. Učenje brez prisile Odgovori s citatom

Razredničarka Miša je napisal/a:
....Prav žalostna slika se namreč pokaže, ko Učenje brez prisile vtipkamo v iskalnik. Ni panike, vse pasje šole ga poznajo.
Kaj pa naša stroka? A morda kdo ve, zakaj je temu tako? Kakšen predlog, kako bi to lahko spremenili?!


Predlog: tako kot vedno: išči in išči, trudi se in potem ti teoretiki povedo, da tisto, kar si ustvaril, ustvarila, ni najboljše ker ... ali pa da je premalo ali pa da se s tem že nekdo drug ukvarja ali pa kdo bo to spravil naprej ali pa da imajo nekaj boljšega v nastajanju ... jaz sem medtem šla v pokoj ... moji učenci so diplomirali in že vodijo svoje malčke v šolo - s podobnimi problemi. Shocked
Moti me tudi to, da ko nekdo nekaj (teoretik) spravi do življenja, da je tako zelo potrebno strogo se držati nekih pravil, tako mora biti in nič drugače, kajti ...
Brezup - pa si spet prepuščen sam sebi. (No, najbrž imam danes slab dan Rolling Eyes )
_________________
Lep pozdrav, Nataša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Kaja
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 18. apr 05, pon, 17:18
Sporočila: 225
Kraj: Slovenj Gradec

SporočiloObjavljeno: torek, 14.04.2009, 11:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oprosti tudi meni. Nekomu sem morala povedati - napisati, kaj mi leži na duši. Hvala, ker si poslušala - brala.
Resnično pa razmišljam, kako delati - učiti v šoli. Tvoje učenje brez prisile mi je dalo upanje. Res, da včasih ni šlo, ampak večinoma stvar deluje in važen je končni rezultat, ki ga tudi ti dobiš, saj si o tem že pisala.
Upam, da boš s tem nadaljevala. Želim si, da bi tako učili tudi moje - domače otroke, Na žalost te tehnike učiteljice ne poznajo. Všeč so mi tvoji "instatnt" napotki, ker si s knjigo nisem znala pomagati kot s tvojimi zapiski. Jasno in jedrnato!
Lp od KJ
_________________
Lp od Kaje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Razredničarka Miša
zaslužen uporabnik


Pridružen/-a: 24. nov 07, sob, 0:01
Sporočila: 193
Kraj: Slovenska devetletka

SporočiloObjavljeno: torek, 14.04.2009, 21:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo srečen , ni panike. Prav je, da si napisala, kar ti leži na duši in popolnoma prav je, da si me opomnila, da nikakor ne gre jezikati tako na splošno.

Globoko verjamem, da je za starše težko, če otrok nima interesa za učno delo kot ga zahteva formalno izobraževanje. Dejstvo je, da je šolanje pod takimi pogoji hudo breme za celo družino. Otroci pač težko razumejo posledice, ki jih to prinaša...

Vendar se ti za razliko od nekaterih "mojih" staršev trudiš in delaš s hčerko, jo spodbujaš ter ne ignoriraš problema, kot to počnejo oni ampak se z njim spopadaš.
Prav je, da ji poskušaš dvigniti samozavest na področju, kjer uživa in se lahko izkaže. Prepričana sem tudi, da jo ne odpelješ na celotedenski dopust v času, ko se obravnava pomembna snov...in ne pričakuješ, da se bo zamujeno samo nadoknadilo.

Aja, pa še to! Kar se tiče učenja brez prisile, bi bila jaz neskončno važna, če bi bilo moja pogruntavščina. Zagotovo bi bila bogata in slavna! Pa nisem ne eno, ne drugo in ne tretje Laughing ...in zagotovo bom s takim delom nadaljevala. Najprej zaradi učencev, potem pa še zaradi sebe in staršev!

Prav lep pozdrav
_________________
Razredničarka Miša
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Učiteljska.net » Seznam forumov » Kako iščem svoj sir v labirintu šolstva Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
V tem forumu ne moreš dodajati novih tem
V tem forumu ne moreš odgovarjati na teme
V tem forumu ne moreš urejati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš brisati svojih sporočil
V tem forumu ne moreš glasovati v anketi
Na vrh
Bottom left graphics Učiteljska.net © 2003, 2004 Nataša
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
iCGstation v1.0 Template By Ray © 2003, 2004 iOptional
Bottom right graphics